Hírek
 • Megjelent a 70/2007 FVM rendelet

  70/2007. (VII. 27.) FVM rendelet a bor forgalombahozatali járulék megfizetésének, kezelésének és felhasználásának szabályairól

  A rendelet teljes szövege elolvasható itt.

 • SZÜRET 2007

  2007. augusztus 26-tól Egerbaktán is elindul a szüret. A felvásárlói ütemezésnek megfelelően, illetve az Egri Hegyközség értesítéseihez igazodva folyamatosan történik az egyes fajták szedése. A szőlől származási bizonyítványkérő lapok átvehetőek személyesen az Egri Hegyközség Irodájában, az Egerbaktai Hegyközség Irodájában a fogadóórákon, illetve Egerbaktán a Bakta Rider fagyizóban.

 • Egerbaktai falunap - 2007.szeptember 8.

  Hegyközségünk aktív részvételével idén is megrendezére kerül az Egerbaktai szüreti felvonulás és falunap. A Hegyközség önálló sátorral, díjazott borokkal, és vaddisznópörkölttel  várja a látogatókat. Mindekit szeretettel várunk !

Hegyközségi rendezvények

a a a

Legnevezetesebb rendezvényeink a Szent-János napi Borszentelés, a Farsangi Borverseny, illetve a Szüreti Falunap. Egy olyan településen, ahol ki így, ki úgy de valahogy mindenképpen kötődik a szőlőhöz és a borhoz, kiemelkedő jelentősége van a hagyományőrző és társadalmi kohéziót erősítő rendezvényeknek. Sok esetben hegyközségünk - hasonlóan az ország sok más hegyközségéhez - egyfajta civil egyesületi szerepet tölt be, és nem túlzunk, ha azt állítjuk, mint ilyen, a falu életében egyben az egyik legfontosabb összekötő kapocs is.

BORSZENTELÉS

A János napi borszentelés és borivás Magyarországon már a XV. században meghonosodott. A esztergomi Obsequialéban már megemlítik, hogy a bort, vagyis Szent János szerelmét, a Karácsony utáni harmadik napon áldják meg. A szentelt bor áldásos hatására a népi hiedelmek is felhívják a figyelmet: ha buzgó imával veszi magához a hívő a szentelt bort, akkor ez megóvja a testi és lelki bajoktól, a kárt okozó állatoktól és az utazás alkalmával fenyegető veszedelmektől, de főleg az ördög kísértéseitől.
"Urunk, csodálatos ajándékod, a szőlőtő termése, az új és örök szövetség szimbóluma, melyet mindannyiunknak felkínálsz, és melyet szent fiaid saját vérével pecsételt meg. Add, hogy a magyar bor legyen a határokon átívelő testvéri összetartozásnak és szolidaritásnak is hatékony jele és eszköze! Add, hogy a magyar bor sajátos értékeinek megismerése és elismerése vezessen el más nemzeteket is gazdag kultúránk és hagyományaink mélyebb ismeretére. Hallgass meg Urunk!" (Kiss-Rigó László püspök, 2004, december 29. Esztergomi Bazilika)
rendezv_02_410
A decemberi borszentelés a szőlőmíves és borász emberek életében kiemelkedő fontossággal bír. Hegyközségünk ezen a napon párhuzamosan áll helyt, hiszen mind a baktai mind a borvidéki, Egerben tartott szentmisén képviselteti magát.

EGYÉB RENDEZVÉNYEK

Alkalmanként a nevezetesebb eseményeket, vagy választmányi üléseket is kisebb, családiasabb hangulatú ünnepséggé alakítjuk. Az ilyen üléseket is igyekszünk azonban minél szélesebb körben propagálni, lehetőség szerint pedig szakmai (növényvédelmi, borászati) tájékoztatókkal összekapcsolni, ezzel is lazítva a hivatali munka kereteit.

rendezv_03_410 

FARSANGI BORMUSTRA

A község életében fontos szerepet betöltő rendezvényünk mindig a farsanghoz kapcsolódóan kerül megrendezésre. A mindenki előtt nyitva álló rendezvénnyel eredeti célunk az volt, hogy egy kedélyes vacsora keretében meleg helyen kóstolgathassák, véleményezzék a hegyközségi tagok egymás borait. Örömmel mondhatjuk, hogy mára a rendezvény mind résztvevőit, mind funkcióját és szerepét tekintve kibővült. Neves egri borbírálók segítségével rangsoroljuk az egyre nagyobb számú bormintát, és az érdeklődők több témakörben is igazi szakmai tanácsokat kapnak a továbbfejlődéshez. Ezen a borversenyen dől el az is, hogy mely borokat javasolja a zsűri a regionális borversenyeken indítani.
rendezv_01_410
A szakavatott zsűri mellett a közönség is pontozza a mintákat, így egyidejűleg a résztvevők is értékelik saját munkájukat. A derűs este általában igazi jó hangulatú borozgatásba megy át, ahol a győztesek borai mellett, az idő múlásával egyre finomabbá váló alacsonyabb pontszámú borok is a gondűzés oltárán avattatnak szentté.

SZÜRETI FALUNAP

A falunaphoz kapcsolódóan ősszel tartott rendezvény. A hagyományőrző szüreti felvonuláson a falu apraja nagyja részt vesz, az egész napos eseményt pedig rengeteg kiegészítő program teszi színessé.

rendezv_04_410 

 
E-mail küldése:

Ellenörző kód

Kérjük írja be a fenti ellenőrző kódot!