Eredetvédelem
Az eredetvédelem tágabban a borok technológiai (humán) és földrajzi eredetét hivatott szabályozni, ellenőrizni és védeni. Szűkebben véve az eredetvédelem olyan tevékenység, aminek eredményeképpen a piacon olyan bor jelenik meg, amit „védett eredetű bornak” lehet nevezni. Minőségi szőlőtermelés, és bor készítése eredetvédelem nélkül ma már elképzelhetetlen. (Gál Lajos - Botos Ernő Péter)
Az Egri Borvidék területén az országban elsőként elkészült Bikavér eredetvédelem mellett, a Bikavér Superieur és Debrői Hárslevelű védett eredetű borok (DHC) eredetvédelmi szabályzata alkalmazható az egerbaktai szőlőterületeken is. Ezen túlmenően hegyközségünk rendtartása lehetőséget biztosít az Egerszóláti olaszrizling eredetvédelmi szabályzatában foglaltak alkalmazására is.
Kékszőlő ültetvényeink 90%-a védett eredetű bikavér és bikavér superieur termelésbe vonható. A minőség tagjaink számára is elkötelezettséget jelent, így a potenciális terület 60-80%-án, évente változó mértékben, évjárattól és a piactól függően bikavér eredetvédelmi szabályzatban előírt minőségű szőlőt szüretelünk.