Hírek
 • Megjelent a 70/2007 FVM rendelet

  70/2007. (VII. 27.) FVM rendelet a bor forgalombahozatali járulék megfizetésének, kezelésének és felhasználásának szabályairól

  A rendelet teljes szövege elolvasható itt.

 • SZÜRET 2007

  2007. augusztus 26-tól Egerbaktán is elindul a szüret. A felvásárlói ütemezésnek megfelelően, illetve az Egri Hegyközség értesítéseihez igazodva folyamatosan történik az egyes fajták szedése. A szőlől származási bizonyítványkérő lapok átvehetőek személyesen az Egri Hegyközség Irodájában, az Egerbaktai Hegyközség Irodájában a fogadóórákon, illetve Egerbaktán a Bakta Rider fagyizóban.

 • Egerbaktai falunap - 2007.szeptember 8.

  Hegyközségünk aktív részvételével idén is megrendezére kerül az Egerbaktai szüreti felvonulás és falunap. A Hegyközség önálló sátorral, díjazott borokkal, és vaddisznópörkölttel  várja a látogatókat. Mindekit szeretettel várunk !

Dűlőtörténet

a a a

Az egerbaktai dűlők valamilyen formában a nevükben hordozzák eredetüket is. Minden esetben próbáltunk utánajárni a dűlő elnevezésének eredetének, sajnos azonban a nagyon alapos kutatás ellenére sem kísérte munkánkat siker.

dulo_01_410 

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az itt bemutatásra kerülő dűlők nem, vagy nem miden esetben felelnek meg a Földmérési és Távérzékelési Intézet földrajzinév-rendezési programjából származó, a dűlőhatárokat tartalmazó digitális térképen szereplő adatokkal..

dulo_02_410 

Mielőtt áttekintenénk az egerbaktai dűlők eredetét érdemes tisztázni a dűlőkkel kapcsolatosan gyakran elhangzó szó, a lápa jelentését (Doboslápa, Zsebelápa, Mukilápa, Tyúklápa). A lápa a dombok lejtőírányú esésének oldalát, praktikusan a völgyet jelenti. Feltehetően a domb „lába” szóból alakult ki a lápa elnevezés.

Mukilápa: A Mátrában szinte minden településen a közösséget alkotó családok megkülönböztetésére, ragadékneveket használnak. (Főként a sok-sok azonos vezetéknevű család, vagy azok tagjainak a beazonosítása végett.) Ilyen ragadványnevek a faluban Szúcsi, Tallyán, Szuka, Veres stb. A Muki elnevezés is egy ilyen ragadványnév. Kutatások szerint a Szalkai família egyik ágában volt használatos a Muki megkülönböztető név használata. A dűlő mai területén élt és gazdálkodott Muki János gazda.

Zsebelápa: (Zsebeslápa) Az elnevezést a köznyelv rövidítette le. Az elnevezés eredete ismeretlen.

Magyalos: Más környékbeli községekben is gyakran előforduló dűlő elnevezés. Itteni elnevezésének eredete ismeretlen.

Ortás: Egerbakta területén századokon át sűrű erdőségek voltak, amelyek kizárólag az Egri Érseki Uradalom igényeit voltak hivatottak kiszolgálni. Idővel azonban ezen erdőterületek aránya, szántóterület nyerése végett lecsökkent. Az Ortás dűlő területe egyike a legutoljára szántófölddé tett irtásterületeknek. Feltehetően a baktai köznyelv ferdítette az Írtást Ortássá.

Ivánka, Ivánka fő: Elnevezésének eredete ismeretlen.

Szőlőtető: Elsőként, a Töviskes dűlővel feltehetően egyidőben szőlő termelésébe vont dűlő. Nevét is innen kapta. A szőlőtermesztésre az egyik leginkább alkalmasabb baktai terület.

Töviskes: 1760 körül, egy sűrű bozótos és tövises rész megtisztításával újabb terülteket vontak be a szőlőtermesztésbe. Ennek emlékét őrzi a Töviskes völgy földrajzi elnevezés , illetve hegyközségünk Töviskes nevű dűlője is.

Újfogás: A dűlő területe egyike azon részeknek, amelyet legkésőbb „fogtak be” szőlőtermesztés céljára. A legmagasabb (382 pont) egerbaktai kataszteri pontszámú terület.

Paptag: Az ország egész területén gyakran előforduló földrajzi névhasználat. Az Egri Érseki Uradalmi időkben az Érsekség saját szükségletének kielégítésére termeltetett bort. A környező települések Paptag dűlőihez hasonlóan, a terület papi résztulajdon volt, bérművelésben vették ki. Az itteni papi terület a mindenkori helyi pap felügyelete alá tartozott.

 
E-mail küldése:

Ellenörző kód

Kérjük írja be a fenti ellenőrző kódot!