Hírek
 • Megjelent a 70/2007 FVM rendelet

  70/2007. (VII. 27.) FVM rendelet a bor forgalombahozatali járulék megfizetésének, kezelésének és felhasználásának szabályairól

  A rendelet teljes szövege elolvasható itt.

 • SZÜRET 2007

  2007. augusztus 26-tól Egerbaktán is elindul a szüret. A felvásárlói ütemezésnek megfelelően, illetve az Egri Hegyközség értesítéseihez igazodva folyamatosan történik az egyes fajták szedése. A szőlől származási bizonyítványkérő lapok átvehetőek személyesen az Egri Hegyközség Irodájában, az Egerbaktai Hegyközség Irodájában a fogadóórákon, illetve Egerbaktán a Bakta Rider fagyizóban.

 • Egerbaktai falunap - 2007.szeptember 8.

  Hegyközségünk aktív részvételével idén is megrendezére kerül az Egerbaktai szüreti felvonulás és falunap. A Hegyközség önálló sátorral, díjazott borokkal, és vaddisznópörkölttel  várja a látogatókat. Mindekit szeretettel várunk !

Borászatok Egerbaktán

a a a

    Sajnálatos az a tény, hogy az elmúlt évek intenzív termőterület növekedése sem eredményezte borász, illetve borfeldolgozó üzem megtelepedését a faluban. Ennek legvalószínűbb magyarázata az, hogy gazdasági és célszerűségi okokból, az itt szőlőt termelő és termeltető borászatok számára egyszerűbb az igen közeli, esetenként a baktai ültetvényeiktől csak 5-7 km-re található székhelyükre, telephelyükre, pincészetükbe beszállítani a szőlőt. Így a helyi árutermelő szőlőbirtokosok a megtermelt szőlőjüket - az elmúlt években igen változó jövedelmezőségi ráta mellett - főként Egerben és a környező községekben működő kis és közepes borászatoknak értékesítették, vagy éppen saját egri székhelyű borászatukban dolgozták fel. Ritkábban, de jellemző az is, hogy az itt termelt szőlő a borvidék területéről az alföldi, budapesti, villányi vagy szlovákiai feldolgozókba, borászatokba kerül. A hegyközség presztízsének és anyagi boldogulása szempontjából a fentebb leírtak nagy szomorúságra adnak okot, de reméljük, hogy ezen a téren mihamarabb változások következnek be.

    Az egerbaktai termelők elsősorban a saját örömükre, de az elmúlt években egyre inkább már a borversenyek kihívásait is előtérbe helyezve, mások örömére is készítenek minőségi borokat. A fejlődés igen nagy lendületet kapott, így várhatóan a kereskedelmi forgalomban is hamarosan találkozhatunk kifejezetten egerbaktai eredetű borral.

    Addig sem kell azonban a „baktai borra” vágyóknak elkeseredniük hiszen Magyar-országon igen sokfelé találkozhatnak az egerbaktai szőlőből készült nedűkkel. Ha éppen a Danubiana Bt., Demeter Borászat, Egri Csillagok Rt, Egervin ZRt., Juhászvin Kft, Korona Borház Kft., Szigetvin Kft., Weinhaus Kft borászatok vagy Vincze Béla, Sike Tamás, Varsányi Lajos borászok borait fogyasztják, könnyen előfordulhat, hogy éppen „a mi borunkat kóstolják.”

 
E-mail küldése:

Ellenörző kód

Kérjük írja be a fenti ellenőrző kódot!